Scherp inzicht in de risico’s: een kwestie van goed pensioenbestuur

15 december 2023

De overgang naar een nieuw pensioenstelsel confronteert pensioenuitvoerders met een lange lijst te ondernemen acties. Voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid staan hierop wellicht niet bovenaan, want fondsen mogen regelingen op dit terrein in principe gewoon voortzetten. Toch kan een gedegen analyse van de risico’s erg waardevol zijn. ‘Het laatste wat je te midden van alle veranderingen wilt, is een reservering die tekortschiet tegenover onverwacht grote verplichtingen.’

Dit artikel in drie punten

  • Pensioenuitvoerders mogen het overwegen van een risicoanalyse arbeidsongeschiktheid als een goed voornemen voor 2024 beschouwen.
  • Whayle voerde onlangs zo’n analyse uit voor het Pensioenfonds Kappers, op basis van SUAG-gegevens die voor iedere pensioenuitvoerder beschikbaar zijn.
  • De uitkomsten stelden het fonds in staat goed onderbouwde besluiten te nemen over de premieopslag en de financiële reserve voor arbeidsongeschiktheid.

‘We wilden de risico’s en verplichtingen van het fonds scherper in beeld hebben,’ zeggen Herman Vos, beleidsadviseur bij Actor, en Bob Dongelmans, adviserend actuaris bij Achmea. Het fonds waar ze op doelen is het Pensioenfonds Kappers, de uitvoerder van de pensioenregeling voor de kappersbranche. Actor en Achmea zijn hier als adviseurs voor sector- en pensioenbestuur bij betrokken.

Klik hier om het hele artikel te lezen

Bron: Whayle

 

Gerelateerde artikelen

Actor verwelkomt Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven

Sociaal Fonds Tankstations en Wasbedrijven (SFTW) heeft eind vorig jaar besloten om de bestuursondersteuning toe te vertrouwen aan Actor. Dit betekent een mooie stap vooruit voor beide organisaties, waarbij we samen streven naar een bloeiende en sociaal verantwoorde sector.
Lees meer

Actor overhandigt 80 speculaaspoppen aan de Voedselbank Woerden

Deze week heeft Edwin Zuidgeest namens Actor, Bureau voor sectoradvies, Talentoogst Talentboom Boomkwekerij en Kasgroeit 80 speculaaspoppen overhandigd aan de Voedselbank Woerden.
Lees meer

Bijeenkomsten BPL Pensioen beoordeeld met een 8,3

Voor BPL Pensioen is persoonlijk contact met haar deelnemers erg belangrijk. Jaarlijks worden er daarom 7 (online en offline) bijeenkomsten georganiseerd verspreid door het land. In twee jaar tijd krijgen alle deelnemers die in Nederland wonen, op die manier de mogelijkheid aanwezig te zijn.
Lees meer