Scherp inzicht in de risico’s: een kwestie van goed pensioenbestuur

15 december 2023

De overgang naar een nieuw pensioenstelsel confronteert pensioenuitvoerders met een lange lijst te ondernemen acties. Voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid staan hierop wellicht niet bovenaan, want fondsen mogen regelingen op dit terrein in principe gewoon voortzetten. Toch kan een gedegen analyse van de risico’s erg waardevol zijn. ‘Het laatste wat je te midden van alle veranderingen wilt, is een reservering die tekortschiet tegenover onverwacht grote verplichtingen.’

Dit artikel in drie punten

  • Pensioenuitvoerders mogen het overwegen van een risicoanalyse arbeidsongeschiktheid als een goed voornemen voor 2024 beschouwen.
  • Whayle voerde onlangs zo’n analyse uit voor het Pensioenfonds Kappers, op basis van SUAG-gegevens die voor iedere pensioenuitvoerder beschikbaar zijn.
  • De uitkomsten stelden het fonds in staat goed onderbouwde besluiten te nemen over de premieopslag en de financiële reserve voor arbeidsongeschiktheid.

‘We wilden de risico’s en verplichtingen van het fonds scherper in beeld hebben,’ zeggen Herman Vos, beleidsadviseur bij Actor, en Bob Dongelmans, adviserend actuaris bij Achmea. Het fonds waar ze op doelen is het Pensioenfonds Kappers, de uitvoerder van de pensioenregeling voor de kappersbranche. Actor en Achmea zijn hier als adviseurs voor sector- en pensioenbestuur bij betrokken.

Klik hier om het hele artikel te lezen

Bron: Whayle

 

Gerelateerde artikelen

BPL Pensioen informatieavond: ‘Dit helpt mijn weg zoeken in het doolhof van ouder worden’

Wat verandert er in 2024? Welke keuzes kunt u maken als u met pensioen gaat? En wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen in Nederland voor u? BPL Pensioen organiseerde in februari en maart verschillende informatiebijeenkomsten in het land.
Lees meer

Nieuwe website Kasgroeit: Hét startpunt voor leren en ontwikkelen in de Glastuinbouw

De website van Kasgroeit is volledig vernieuwd. Kasgroeit.nl is dé centrale plek voor werkgevers en werknemers in de glastuinbouw die zich willen ontwikkelen. De website biedt een actueel overzicht van opleidingen en cursussen in de sector.
Lees meer

Teamdag Arbeidsmarkt in het teken van samenwerking, ontwikkeling en gezelligheid

Op donderdag 7 maart vond de teamdag van Team Arbeidsmarkt plaats. Team Arbeidsmarkt ondersteunt verschillende sociale fondsen bij uitdagende thema’s zoals duurzame inzetbaarheid, leven lang ontwikkelen en imago en instroom. De dag stond in het teken van samenwerking, ontwikkeling en gezelligheid.
Lees meer