Pensioenbijeenkomst Blue Monday

6 februari 2023

Op maandag 16 januari 2023 organiseerde Actor de jaarlijkse bijeenkomst ‘Blue Monday’ voor pensioenbestuurders. Tijdens Blue Monday nemen we een kijkje in de keuken van andere organisaties en vakgebieden. Het doel hiervan is om leerervaringen op te doen en waardevolle (wetenschappelijke) inzichten te verkrijgen. De inzichten kunnen wij inzetten voor onze besturen. Dit ligt in lijn met onze missie: ‘wij versterken besturen’.

Consumentenpsychologie
Gastspreker was Karlijn Hoyer van de Tilburg University. Zij ging in op de belangrijke lessen uit de consumentenpsychologie van andere organisaties. Ook vertelde ze over haar promotieonderzoek naar de psychologische mechanismen achter hebzucht en hoe deze het dagelijks leven beïnvloeden.

Karlijn Hoyer: “Wij denken dat we vaak rationele beslissingen nemen maar het blijkt dat die sterk worden beïnvloedt door emoties. Het beïnvloedt bijvoorbeeld hoe mensen risico’s inschatten. Iemand met een positieve mindset schat risico’s lager in dan iemand met een negatieve mindset. De mindset van nieuwe en bestaande klanten kun je ook beïnvloeden. Op empathie gebaseerde benaderingen werken bijvoorbeeld beter dan op informatie gebaseerde benaderingen.”

Hebzucht heeft grote invloed op het sociale leven
“Hebzucht kan leiden tot economisch succes en kan soms mensen vooruit helpen in het leven, maar er zijn ook negatieve psychologische effecten. Hebzuchtige mensen ervaren meer gevoelens van eenzaamheid, hebben kortere relaties en objectiveren eerder hun vrienden dan minder hebzuchtige mensen. In plaats van gezellig met een vriend wat drinken denken zij, wie van mijn vrienden kan ik inzetten om mijn huis te schilderen. Hebzucht heeft dus behoorlijke invloed op het sociale leven van hebzuchtige mensen.

In mijn promotieonderzoek heb ik ook het Nationaal Salaris Onderzoek van 2015 meegenomen. Toen bleek dat mensen die in sales en financiële sectoren werken veel hebzuchtiger zijn dan zorg- of onderwijspersoneel. De vraag is natuurlijk of bepaalde functies mensen meer hebzuchtig maken of dat het juist hebzuchtige mensen zijn die zich tot deze sectoren aangetrokken voelen”, aldus Karlijn Hoyer.

 

Foto: Jaap Joris Vens

Gerelateerde artikelen

BPL Pensioen informatieavond: ‘Dit helpt mijn weg zoeken in het doolhof van ouder worden’

Wat verandert er in 2024? Welke keuzes kunt u maken als u met pensioen gaat? En wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen in Nederland voor u? BPL Pensioen organiseerde in februari en maart verschillende informatiebijeenkomsten in het land.
Lees meer

Scherp inzicht in de risico’s: een kwestie van goed pensioenbestuur

De overgang naar een nieuw pensioenstelsel confronteert pensioenuitvoerders met een lange lijst te ondernemen acties. Voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid staan hierop wellicht niet bovenaan, want fondsen mogen regelingen op dit terrein in principe gewoon voortzetten. Toch kan een gedegen analyse van de risico’s erg waardevol zijn.
Lees meer

Bijeenkomsten BPL Pensioen beoordeeld met een 8,3

Voor BPL Pensioen is persoonlijk contact met haar deelnemers erg belangrijk. Jaarlijks worden er daarom 7 (online en offline) bijeenkomsten georganiseerd verspreid door het land. In twee jaar tijd krijgen alle deelnemers die in Nederland wonen, op die manier de mogelijkheid aanwezig te zijn.
Lees meer