In januari 2023 is het project #vitalehoveniers gestart. Het doel is het verbeteren van de vitaliteit van hoveniers en de ontwikkeling van het vak. Door uitstroom, uitval, onvoldoende instroom en goed personeelsbeleid is het belangrijk om aandacht te besteden aan het behoud van huidige werknemers en de instroom van nieuwe vakmensen. In samenwerking met het fonds Colland Arbeidsmarkt zijn sociale partners CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Brancheorganisatie VHG het project #vitalehoveniers gestart.
Platform vitalehoveniers.nl
Centraal in dit project staat het platform vitalehoeveniers.nl. Op deze website is er een divers aanbod aan (gratis) trainingen en opleidingen voor mensen in de sector of mensen die in de sector willen werken. Ook zijn er programma’s zoals ‘Sterk in je Werk’ waarin je je eigen regie en persoonlijk leiderschap kunt ontwikkelen. Verder vind je informatie over de seniorenregeling en Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) en praktische tips over wat je als werknemer, werkgever of als collega’s kunt doen om vitaal te blijven in het werk.
Initiatief van sociale partners
#vitalehoveniers is een initiatief van fonds Colland Arbeidsmarkt in samenwerking met sociale partners CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en branchevereniging VHG. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In het project #vitalehoveniers is Actor betrokken. Actor ondersteunt, adviseert en verbindt de Koninklijke VHG, de sociale partners FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen om de hoveniers vitaal, vaardig en wendbaar te maken en te houden. Bij het project #vitalehoveniers heeft Actor, namens sociale partners de eerste stappen gezet bij de subsidieaanvraag, het projectplan en de contractafspraken met het adviesbureau dat het programmamanagement verzorgt. Dat vraagt om activiteiten gericht op bewustwording bij werkgevers (goed werkgeverschap) en werknemers (eigen regie), behoud van medewerkers (fysieke belastbaarheid/vitaliteit), Instroom van nieuwe medewerkers (aansluiting onderwijs, instroom, zij-instroom, mobiliteit), vakmanschap van medewerkers (leren en ontwikkelen, nu en in de toekomst) en kleine groep werkenden helpen met gepaste ‘eerder uittreden’ voorzieningen.