Pensioenbijeenkomst Blue Monday

6 februari 2023

Op maandag 16 januari 2023 organiseerde Actor de jaarlijkse bijeenkomst ‘Blue Monday’ voor pensioenbestuurders. Tijdens Blue Monday nemen we een kijkje in de keuken van andere organisaties en vakgebieden. Het doel hiervan is om leerervaringen op te doen en waardevolle (wetenschappelijke) inzichten te verkrijgen. De inzichten kunnen wij inzetten voor onze besturen. Dit ligt in lijn met onze missie: ‘wij versterken besturen’.

Consumentenpsychologie
Gastspreker was Karlijn Hoyer van de Tilburg University. Zij ging in op de belangrijke lessen uit de consumentenpsychologie van andere organisaties. Ook vertelde ze over haar promotieonderzoek naar de psychologische mechanismen achter hebzucht en hoe deze het dagelijks leven beïnvloeden.

Karlijn Hoyer: “Wij denken dat we vaak rationele beslissingen nemen maar het blijkt dat die sterk worden beïnvloedt door emoties. Het beïnvloedt bijvoorbeeld hoe mensen risico’s inschatten. Iemand met een positieve mindset schat risico’s lager in dan iemand met een negatieve mindset. De mindset van nieuwe en bestaande klanten kun je ook beïnvloeden. Op empathie gebaseerde benaderingen werken bijvoorbeeld beter dan op informatie gebaseerde benaderingen.”

Hebzucht heeft grote invloed op het sociale leven
“Hebzucht kan leiden tot economisch succes en kan soms mensen vooruit helpen in het leven, maar er zijn ook negatieve psychologische effecten. Hebzuchtige mensen ervaren meer gevoelens van eenzaamheid, hebben kortere relaties en objectiveren eerder hun vrienden dan minder hebzuchtige mensen. In plaats van gezellig met een vriend wat drinken denken zij, wie van mijn vrienden kan ik inzetten om mijn huis te schilderen. Hebzucht heeft dus behoorlijke invloed op het sociale leven van hebzuchtige mensen.

In mijn promotieonderzoek heb ik ook het Nationaal Salaris Onderzoek van 2015 meegenomen. Toen bleek dat mensen die in sales en financiële sectoren werken veel hebzuchtiger zijn dan zorg- of onderwijspersoneel. De vraag is natuurlijk of bepaalde functies mensen meer hebzuchtig maken of dat het juist hebzuchtige mensen zijn die zich tot deze sectoren aangetrokken voelen”, aldus Karlijn Hoyer.

 

Foto: Jaap Joris Vens

Gerelateerde artikelen

Actor gaat verhuizen!

Na 10 mooie jaren op de Stationsweg 1 in Woerden gaat Actor Bureau voor sectoradvies verhuizen. Vanaf 1 december zijn […]
Lees meer

Actor doet opnieuw mee aan de Pensioen3Daagse

Op 1, 2 en 3 november organiseert Platform Wijzer in geldzaken de 11e editie van de Pensioen3daagse. Tijdens deze drie […]
Lees meer

“Actor stelt ons in staat om de juiste besluiten te nemen”

John Klijn (oud-werknemersvoorzitter namens FNV) en Marius van IJzerloo (bestuursadviseur namens Actor) gaan in dit artikel in op wat het […]
Lees meer