Pensioenbijeenkomst Blue Monday

6 februari 2023

Op maandag 16 januari 2023 organiseerde Actor de jaarlijkse bijeenkomst ‘Blue Monday’ voor pensioenbestuurders. Tijdens Blue Monday nemen we een kijkje in de keuken van andere organisaties en vakgebieden. Het doel hiervan is om leerervaringen op te doen en waardevolle (wetenschappelijke) inzichten te verkrijgen. De inzichten kunnen wij inzetten voor onze besturen. Dit ligt in lijn met onze missie: ‘wij versterken besturen’.

Consumentenpsychologie
Gastspreker was Karlijn Hoyer van de Tilburg University. Zij ging in op de belangrijke lessen uit de consumentenpsychologie van andere organisaties. Ook vertelde ze over haar promotieonderzoek naar de psychologische mechanismen achter hebzucht en hoe deze het dagelijks leven beïnvloeden.

Karlijn Hoyer: “Wij denken dat we vaak rationele beslissingen nemen maar het blijkt dat die sterk worden beïnvloedt door emoties. Het beïnvloedt bijvoorbeeld hoe mensen risico’s inschatten. Iemand met een positieve mindset schat risico’s lager in dan iemand met een negatieve mindset. De mindset van nieuwe en bestaande klanten kun je ook beïnvloeden. Op empathie gebaseerde benaderingen werken bijvoorbeeld beter dan op informatie gebaseerde benaderingen.”

Hebzucht heeft grote invloed op het sociale leven
“Hebzucht kan leiden tot economisch succes en kan soms mensen vooruit helpen in het leven, maar er zijn ook negatieve psychologische effecten. Hebzuchtige mensen ervaren meer gevoelens van eenzaamheid, hebben kortere relaties en objectiveren eerder hun vrienden dan minder hebzuchtige mensen. In plaats van gezellig met een vriend wat drinken denken zij, wie van mijn vrienden kan ik inzetten om mijn huis te schilderen. Hebzucht heeft dus behoorlijke invloed op het sociale leven van hebzuchtige mensen.

In mijn promotieonderzoek heb ik ook het Nationaal Salaris Onderzoek van 2015 meegenomen. Toen bleek dat mensen die in sales en financiële sectoren werken veel hebzuchtiger zijn dan zorg- of onderwijspersoneel. De vraag is natuurlijk of bepaalde functies mensen meer hebzuchtig maken of dat het juist hebzuchtige mensen zijn die zich tot deze sectoren aangetrokken voelen”, aldus Karlijn Hoyer.

 

Foto: Jaap Joris Vens

Gerelateerde artikelen

“Controle over de financiën”: in gesprek met Najat el Habziz

In deel 2 van deze verhalenreeks, in het kader van ons 25 jarig jubileum, gaan wij in gesprek met  Najat el Habziz, financieel administratief medewerker bij Actor. Wij blikken met haar terug op hoe zij bij Actor in dienst is gekomen en wat Actor voor haar bijzonder maakt.
Lees meer

Actor bestaat 25 jaar: In gesprek met Marius van IJzerloo

Dit jaar bestaat Actor 25 jaar! Een mijlpaal om trots op te zijn. Samen met onze medewerkers en klanten blikken wij in verschillende gesprekken terug op persoonlijke ervaringen maar kijken wij ook naar de toekomst. We starten onze verhalenreeks met een boeiend gesprek met Marius van IJzerloo, beleidsadviseur Pensioenen.
Lees meer

BPL Pensioen wint Zilveren Pensioen Pro Award

Op 18 juni 2024 werden de prestigieuze Pensioen Pro Awards uitgereikt. BPL Pensioen was genomineerd in de categorie ‘Beste pensioenfonds met meer dan € 5 miljard vermogen’. Uiteindelijk werd BPL Pensioen gekozen als winnaar en kreeg de zilveren award.
Lees meer