Mariëlle 5 jaar scholingsconsulent

30 mei 2023

5 jaar bij Talentboom
Op 1 april was het 5 jaar geleden dat ik begon als scholingsconsulent bij Talentboom. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd en is er veel veranderd. Zowel op persoonlijk gebied als in het werk heb ik dit ervaren.

Groeien
Bewust of onbewust, door de jaren heen groeien we en leren we nieuwe dingen. Er zijn verschillende factoren die hier een rol bij spelen. Als je kijkt naar bewust leren kan het gaan om bijvoorbeeld cursussen, Webinars of bijeenkomsten die je bijwoont of volgt. Zo heb ik de afgelopen jaren een aantal hele leuke en interessante cursussen gevolgd. De meeste recente is motiverende gespreksvoering waarvoor ik in juni de laatste bijeenkomst heb.

Ik vind het leuk om actief bezig te zijn met het verkrijgen van nieuwe kennis en mijzelf verder te ontwikkelen, dit is voor mij dan ook erg belangrijk in mijn baan. Gelukkig krijg ik ook de ruimte van mijn werkgever om hier mee bezig te zijn.

Onbewust leren
Zonder dat we er ons van bewust zijn, leren we gedurende ons leven heel veel. Dit noemen we onbewust leren en gebeurt veel vaker dan dat je soms zou denken. Door dingen die gebeuren in je leven, of dit nou op het werk of in een privé setting is, passen we ons aan en leren we daardoor met de nieuwe situatie omgaan.
In corona tijd was dit bijvoorbeeld erg actueel. We moesten ineens afstand houden, vanuit huis werken indien mogelijk en konden niet meer langs bij familie of vrienden. Toch vonden we met elkaar oplossingen om contact te houden, ons werk te blijven doen en je boodschappen in huis te krijgen. Onbewust leerden we hierdoor nieuwe vaardigheden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

Toekomst
De laatste tijd ben ik bewust meer bezig geweest met het terugkijken op mijn periode bij Talentboom. Ik heb een hoop geleerd, veel mensen leren kennen, bedrijven mogen bezoeken en een inkijk mogen krijgen in deze mooie sector. Ik heb gemerkt dat er de afgelopen jaren veel is veranderd. Zo wordt er op bedrijven meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd waardoor een deel van de werkzaamheden ook veranderen. Daarnaast is de arbeidsmarkt niet meer te vergelijken met een aantal jaren geleden. Ik hoor steeds vaker dat het voor bedrijven lastig is om goede mensen te vinden. Daarnaast is het behouden van mensen een uitdaging als er zoveel banen beschikbaar zijn. Deze onderwerpen zijn ‘nieuw’ ten opzichte van toen ik net begon bij Talentboom.

Het ‘binden en boeien’ van mensen is nu nog belangrijker dan een paar jaar geleden. Ook merken we dat er meer mensen als zij-instromer de sector binnen komen. Het blijven ontwikkelen is belangrijk voor (jongere) medewerkers. Mede hiervoor hebben we de Talentboom Brancheopleiding ontwikkeld. En naast cursussen of opleidingen zijn er ook veel mogelijkheden om op je bedrijf het leren te stimuleren. En hier wordt ook in onze sectoren steeds meer aandacht aan besteed.

Dit alles zorgt ervoor dat ik samen met mijn collega André aan het nadenken en uitzoeken ben hoe we onze dienstverlening kunnen aanpassen, zodat wij jullie als bedrijf kunnen helpen in de ‘nieuwe’ situatie. Het zou het heel fijn zijn als jullie ons willen helpen door deze korte enquête in te vullen. Het kost ongeveer 4 minuten van je tijd maar helpt ons bij het maken van een nieuw meerjarenplan waarbij we hopen jullie goed en verder te kunnen helpen.

Gerelateerde artikelen

Ingrid Kaagman en Wietse Wes toegetreden tot de Raad van Commissarissen van Actor

Afgelopen juni zijn Ingrid Kaagman als voorzitter en Wietse Wes als lid vanuit werkgeversorganisaties toegetreden tot de Raad van Commissarissen […]
Lees meer

Bedrijfsbezoeken voor Actor medewerkers: Een uniek inkijkje in de sector

In de sector agrarisch en groen ondersteunt en begeleidt Actor bureau voor sector advies, het fonds Colland Arbeidsmarkt. Het fonds […]
Lees meer

2023: Het jaar van de expertise

Programmamanager Edwin Zuidgeest blikt terug op zijn eerste jaar bij Kasgroeit en kijkt vooruit naar 2023. “2022 was een bewogen […]
Lees meer