Header afbeelding vervolgpagina
  •  
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Stigas en #Kenniskracht ontwik...

Stigas en #Kenniskracht ontwikkelen uitgebreid coronaprotocol bloembollengroothandel

11 juni 2020

Anthos heeft op verzoek van haar leden in de bloembollengroothandel een uitgebreid coronaprotocol laten opstellen door Stigas in samenwerking met #Kenniskracht (Actor). De leden gaven immers aan dat ze onvoldoende uit de voeten konden met het algemene protocol dat er ligt.

De bloembollengroothandel vroeg om een meer praktische uitwerking van het overkoepelende protocol ‘Agrarische Sectoren’ dat is opgesteld door de taskforce Arbeid van LTO, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen en Stigas. Begin juni heeft Anthos haar leden de uitgebreide knelpuntenanalyse toegestuurd (klik hier)

In het protocol herkennen de bloembollenhandelaren zich nu, zo geeft Henk Westerhof, voorzitter van Anthos aan waardoor het hele nuttige informatie is geworden. Er is namelijk overleg over geweest met enkele handelsbedrijven om na te gaan welke knelpunten zich in de praktijk voordoen.

'Zo min mogelijk problemen ontstaan'
Volgens Westerhof bleek een aantal weken geleden al dat met name een aantal grote droogverkoopbedrijven veel behoefte had aan een praktische invulling van de RIVM-maatregelen. Westerhof: “Er leefden veel vragen; wat mag wel en wat mag niet?” Zeker in de droogverkoop werken in een relatief korte periode heel veel medewerkers, vaak buitenlandse arbeidsmigranten, aan veel logistieke processen. “Als Anthos wilden we deze bedrijven tijdig voorzien van de juiste info en mogelijke oplossingsrichtingen zodat er zo min mogelijk problemen gaan ontstaan in de uitvoering van de RIVM-richtlijnen. Hiermee liepen we dus eigenlijk al vooruit op de problemen met arbeidsmigranten die zijn ontstaan bij Vion en de fruitbedrijven. Deze incidenten bevestigden alleen maar dat je zaken heel goed moet bedenken en moet organiseren.”

'Dynamisch stuk'
De droogverkoopbedrijven kunnen nu met het protocol aan de slag. Hun pakseizoen barst half juli los. Westerhof verwacht dat ook de broeierijhandelsbedrijven met het protocol uit de voeten kunnen. Marcel van Diepen, branchespecialist open teelten bij Stigas, geeft aan dat het belangrijk is dat de praktijk zich herkend in een knelpuntenanalyse. “Het moet echt een dynamisch stuk blijven. Dus als men dingen mist, horen we dat graag.” Volgens de Stigas-adviseur is het algemene coronaprotocol 'Veilig werken, reizen en wonen' dat geldt voor alle ‘Agrarische sectoren’ iets aangepast voor wat betreft mondkapjes. “Dat hoeft geen FFP2 meer te zijn.”

Adviesgesprek voor ondernemers bloembollengroothandel
Speciaal voor ondernemers in de bloembollengroothandel organiseren Stigas en #Kenniskracht persoonlijke adviesgesprekken. Hierin kun je specifieke vragen stellen over leiding geven, samenwerking en communicatie in deze bijzondere tijd. Of over werken met de 1,5 meter voorschriften. Klik hier voor meer informatie.

 

Terug naar overzicht