Header afbeelding vervolgpagina
  •  
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Project #kenniskracht: Handvat...

Project #kenniskracht: Handvatten om personeel Bloembollengroothandel te behouden

8 juli 2019

Hoe zorg je ervoor dat flexmedewerkers betrokken raken bij het bedrijf? En dat ze een meerwaarde hebben op de lange termijn? Het project #kenniskracht biedt concrete handvatten die meteen bijdragen aan een betere inzetbaarheid van flex- en vaste medewerkers.

De bloembollengroothandel wil flexmedewerkers graag binden aan het bedrijf. Om de bedrijven te helpen, biedt het project Kenniskracht concrete hulp om vast en flexibel personeel voor het bedrijf te behouden.

Bonden FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen en brancheorganisatie Anthos hebben samen Kenniskracht opdracht gegeven handvatten te verzamelen. Het project wordt betaald uit het fonds Colland Arbeidsmarkt, het opleidings- en ontwikkelfonds voor de Agrarische en Groene Sector. Zes bedrijven zijn er mee begonnen.


'Blijven doorwerken'

Bestuurder Jaap Bosma bij CNV Vakmensen (links) en directeur Alfons Zwetsloot van brancheorganisatie Anthos leggen uit waarom het de sociale partners dit doen. Bosma: "Met het project willen we bedrijven en medewerkers bewust maken van het belang om actief aan de slag te gaan met activiteiten die ervoor zorgen dat medewerkers gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven doorwerken."


Elk jaar naar zelfde bedrijf

Uitgezocht is hoe de sector in elkaar zit. Behalve het vermogen tot verandering van bedrijven en vergrijzing en ontgroening van medewerkers, sprong volgens de partners de grote mate van afhankelijkheid van flexmedewerkers in het oog. Bosma: "Uit dat onderzoek kwam duidelijk naar voren dat de flexmedewerkers die bij de bedrijven in onze sector werken geen anonieme groep vormen die even bij een bedrijf een klus klaren, maar veelal medewerkers zijn die elk jaar weer tijdens de piek terugkeren naar hetzelfde bedrijf. Met het steeds krapper worden van de arbeidsmarkt vraagt dit om een aanpak die ervoor zorgt dat je deze mensen boeit en aan je bedrijf verbindt."


Tips op het dashboard

Bedrijven krijgen aan de hand van een workshop antwoorden welke stappen ze nog kunnen zetten om de inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. "En ze krijgen ondersteuning bij bepaalde vervolgactiviteiten", zegt Anthosdirecteur Zwetsloot. "Daarnaast is er een dashboard ontwikkeld om bedrijven en medewerkers van tips en handvatten te voorzien om zelf aan de slag te gaan."


Gesprekken, training en tips

Zes pilotbedrijven zijn gestart met zogeheten duurzame inzetbaarheid van personeel. Zwetsloot: "Deze bedrijven hebben we begeleid door middel van gesprekken met leidinggevenden en medewerkers, en daarnaast de organisatie van activiteiten zoals een workshop drijfveren voor de medewerkers, toekomstsessies met directie en voorlichting over de nieuwe seniorenregeling. De bedrijven hebben ook tips uitgewisseld."


Ruimte voor nog 20 bedrijven

Op het dashboard staan filmpjes die bij de zes bedrijven zijn gemaakt. Volgens de partijen kunnen komend jaar nog eens 20 bloembollengroothandels ondersteuning krijgen.’ Bezoek de website van #kenniskracht voor alle praktische informatie.

 

8 juli 2019

Terug naar overzicht