Header afbeelding vervolgpagina
  •  
  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Pensioendeelnemers met een USB...

Pensioendeelnemers met een USB-poort in hun hoofd – feit of fictie?

28 augustus 2019

We delen kennis. Willen dat pensioendeelnemers dingen weten. Een USB-poort in het hoofd zou uitkomst bieden. Of niet? Willen we niet liever dat mensen de vraag stellen ‘hoeveel kan ik verwachten’ en ‘is dit genoeg voor mij’? Willen we niet liever sturen op gedrag dan op kennis? Woensdagmiddag 17 april organiseerden we een inspiratiesessie voor de communicatiecommissieleden van de pensioenfondsen die wij ondersteunen. Annemarie van Hekken presenteerde de uitkomsten van haar proefschrift over pensioencommunicatie en maakte direct een mooie concrete vertaling naar de praktijk.

 

Mensen met zelfvertrouwen op pensioengebied verdiepen zich eerder in pensioen

Mensen krijgen veel informatie te verwerken, per dag zelfs meer dan iemand in de middeleeuwen zijn leven lang te verwerken kreeg. Hoe zorgen wij ervoor dat de informatie die wij als pensioenfondsen versturen, gelezen en begrepen wordt? ‘Een relevante boodschap die inspeelt op gedrag’ is het korte antwoord. Wij moeten onze pensioendeelnemers het gevoel geven dat het gedrag dat we van ze vragen, iets is waartoe ze in staat zijn. Daartoe krijgen ze concrete instructies en houden we rekening met het mentale plaatje dat ze van pensioen hebben.

 

Op TomTom word je niet boos

Waar in de sector al vaak is geprobeerd dat bestaande plaatje te veranderen in bijvoorbeeld een ‘bouwwerk’ (je bouwt pensioen’) en ‘een plant’ (pensioen groeit) onderzocht Annemarie in haar onderzoek het effect van in ‘pensioen in termen van een reis’. Dat deze metafoor werkte bleek ook direct bij de aanwezigen van de presentatie. Na afloop werd het concrete voorbeeld van Annemarie om pensioen als reis die je volgt met je TomTom veelvuldig genoemd. Je voert een bestemming in, er kan van alles onderweg gebeuren en je controleert tussentijds of je nog in de juiste richting gaat. Als uiteindelijk blijkt dat je aankomsttijd 5 minuten later is dan verwacht, word je daar niet boos om.

 

Samengevat een zeer interessante ochtend. Alle aanwezigen gingen geïnspireerd, vol goede ideeën en voornemens naar huis. Het onderwerp wordt zeker opgevolgd in de commissievergaderingen.

Terug naar overzicht