Header afbeelding vervolgpagina

‘Een hoog pensioen in een zieke wereld is minder waard dan een goed pensioen in een gezonde wereld’

22 september 2017

Op 19 september jl. gaf Marlies van Loon, directeur van Actor, een presentatie tijdens het cliënt seminar van Blue Sky Group. Dat is de pensioenuitvoerder van onder meer de KLM-pensioenfondsen. Samen met Bas Heijne, columnist bij NRC Handelsblad en winnaar van de PC Hooftprijs 2017, en Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, verzorgde zij het programma over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van pensioenfondsen.

Moeten pensioenfondsen alleen zorgen voor een goed pensioen of reikt hun verantwoordelijkheid verder? ‘Het is onze verantwoordelijkheid om voor onze deelnemers een zo goed mogelijk pensioen te genereren, tegen een aanvaardbaar risico en zo laag mogelijke kosten’ is het mission statement van veel pensioenfondsen. Maar is dat wel zo? Of is er ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor pensioenfondsen? En wat is deze verantwoordelijkheid dan precies? Deze discussie stond centraal tijdens het seminar.

Marlies van Loon gaf hierop haar visie vanuit de achtergronden van de bedrijfstakpensioenfondsen waarbij zij betrokken is: BPL Pensioen, Schilders, Kappers, VLEP, Slagers en Houthandel. “Ja, pensioenfondsen hebben een maatschappelijke rol”, aldus Marlies van Loon. “Sterker nog: zelfs een maatschappelijke verplichting. Via beleggingen ben je als pensioenfonds mede-eigenaar van de bedrijven.

Neem kleine stappen om je doelen te bereiken. Niet alles hoeft tegelijk. Met elkaar kun je veel meer bereiken: dus sla de handen ineen. Blijf de deelnemers erbij betrekken en zorg voor voldoende draagvlak. Het is belangrijk om in de besturen mensen uit de sector/uit de onderneming te hebben. Er zijn barricades en om die te overwinnen heb je ‘champions’ nodig in de besturen: bestuurders die hun nek uit durven te steken. “ De presentatie werd afgesloten met de stelling: ‘Een hoog pensioen in een zieke wereld is minder waard dan een goed pensioen in een gezonde wereld’.

Terug naar overzicht