“Informatiebeveiliging staat bij Actor hoog op de agenda”

14 april 2022

Een aantal jaren terug besloot Actor om de volgende stap te zetten op het gebied van informatiebeveiliging. Daarmee wil de organisatie haar bedrijfsprocessen optimaliseren en de organisatie verder professionaliseren. QSN sprak met Eduard de Bruijn (Manager sociale fondsen, arbeidsmarkt & cao’s, Actor) over dit uitdagende project en zijn ervaringen met QSN. “Informatiebeveiliging staat bij Actor hoog op de agenda.”

Het gevoel bij QSN was direct goed, de klik was er
“We dachten eerst; we gaan het ISO-27001 managementsysteem zelf opzetten en implementeren. Toch werd al snel duidelijk dat hulp en ondersteuning gewenst was. In de wandelgangen kwam de naam QSN naar boven. We hebben gesprekken gevoerd met diverse adviesbureaus. Het gevoel bij QSN was direct goed, de klik was er. We zijn snel daarna gestart.”

De pragmatische aanpak van QSN heeft ons positief verrast
“Ik kijk heel positief terug op de eerste fase. Voor het opzetten van het systeem werden we echt aan de hand genomen. Het project werd opgeknipt, stapje voor stapje gingen we aan de slag. Het was motiverend om te merken dat we al goed op weg waren. Het was alleen nogal versnipperd en ad-hoc geregeld. Van te voren waren we een beetje bang voor een grote papieren tijger. De pragmatische aanpak van QSN heeft ons daarin positief verrast.”

Wij zijn er echt wijzer van geworden
“Ik durf inmiddels volmondig te zeggen: wij zijn er echt wijzer van geworden. Je kijkt kritisch naar al je processen. Hoe is het nu georganiseerd? Behalen we hiermee ons doel? En kan het niet nog beter en veiliger? De vreemde ogen van de QSN consultants dwingen daarbij. Je wordt echt gedwongen samen een verbeterslag te maken.’’

“Wat ik ook als positief heb ervaren, zijn de sessies die wij hebben georganiseerd om onze medewerkers mee te nemen. QSN heeft ook echt aandacht voor het realiseren van draagvlak en bewustwording. Hierdoor werd het niet alleen maar mijn feestje, maar begrijpt iedereen wat de bedoeling is en waar we naar toe willen. Alle puzzelstukjes vallen hierdoor in elkaar.”

 Wij zijn in staat een versnellingsslag te maken
“QSN heeft ons goed geholpen bij de voorbereiding op de externe audits. De interne audits maar ook andere sessies door QSN helpen daarbij. Ook voor nieuwe risico’s, zoals de Covid Pandemie, hadden we al voorbereidingen getroffen. We hadden bijvoorbeeld al nagedacht over de informatiebeveiligingsrisico’s bij thuiswerken. Door bepaalde inventarisaties en processen zijn wij in staat een versnellingsslag te maken.”

 De samenwerking met QSN draagt bij aan een stukje continuïteit
“We gaan al weer het derde certificeringsjaar in. Eind dit kwartaal komt QSN’er Lonneke van Harrewijn weer langs om met ons kritisch naar de risicoanalyse te kijken. De samenwerking met QSN draagt bij aan een stukje continuïteit. We hebben duidelijke dienstverleningsafspraken en raken steeds verder in control. We hebben in QSN een goede samenwerkingspartner gevonden en kijken met veel vertrouwen naar de volgende externe audit.”

Gerelateerde artikelen

BPL Pensioen informatieavond: ‘Dit helpt mijn weg zoeken in het doolhof van ouder worden’

Wat verandert er in 2024? Welke keuzes kunt u maken als u met pensioen gaat? En wat betekenen de nieuwe regels voor pensioen in Nederland voor u? BPL Pensioen organiseerde in februari en maart verschillende informatiebijeenkomsten in het land.
Lees meer

Scherp inzicht in de risico’s: een kwestie van goed pensioenbestuur

De overgang naar een nieuw pensioenstelsel confronteert pensioenuitvoerders met een lange lijst te ondernemen acties. Voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid staan hierop wellicht niet bovenaan, want fondsen mogen regelingen op dit terrein in principe gewoon voortzetten. Toch kan een gedegen analyse van de risico’s erg waardevol zijn.
Lees meer

Bijeenkomsten BPL Pensioen beoordeeld met een 8,3

Voor BPL Pensioen is persoonlijk contact met haar deelnemers erg belangrijk. Jaarlijks worden er daarom 7 (online en offline) bijeenkomsten georganiseerd verspreid door het land. In twee jaar tijd krijgen alle deelnemers die in Nederland wonen, op die manier de mogelijkheid aanwezig te zijn.
Lees meer